Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

For The Bible Tells Me So (II)


Τελικά είδα τη ταινία εχθές και πραγματικά τη βρήκα εξαιρετική. Η ιδέα του σκηνοθέτη να εστιάσει σε πέντε υπερ-θρησκευόμενες οικογένειες που ήρθαν αντιμέτωπες με την ομοφυλοφιλία ενός παιδιού τους, είναι εκπληκτική και δείχνει πόσο καταστροφικά αποτελέσματα μπορεί να έχει η τυφλή προσήλωση σε μια ιδεολογία (οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή), στη προκείμενη περίπτωση στο χριστιανισμό.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες ήταν εκείνη του Gene Robinson, του πρώτου ανοιχτά gay επισκόπου της Αγγλικανικής Εκκλησίας (Anglican-Episcopal Church) η εκλογή του οποίου μάλλον θα οδηγήσει σε διάσπαση του ποιμνίου του σε δύο ξεχωριστές εκκλησίες. Επειδή εγω ανέκαθεν πίστευα ότι ομοφυλοφιλία και εκκλησία δε πάνε μαζί, πραγματικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως ένας άνθρωπος μπορεί να συμβιβάσει μέσα του αυτά τα δύο. Φυσικά δεν αναφέρομαι στη περίπτωση των υποκριτών ιερέων που σε κάθε ευκαιρία καταδικάζουν την ομοφυλοφιλία ενώ οι ίδιοι επιτρέπουν στους εαυτούς τους μια 'παρεκτροπή' πού και πού , αλλά σε όσους μάχονται ανοιχτά για τα δικαιώματα των LGBT με το ίδιο πάθος που υποστηρίζουν το χριστιανισμό.
Εκεί ήταν που εντυπωσιάστηκα με τη ταινία. Ενω περίμενα να 'αποκυρήξει' το χριστιανισμό, τελικά αναφέρθηκε σε ιστορίες ανθρώπων που δεν απαλλάχτηκαν από τις θρησκευτικές τους προκαταλήψεις αλλά τις προσάρμοσαν στο τρόπο ζωής τους. Σε ερώτηση ενός θεατή πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ο σκηνοθέτης που ήταν παρών στη προβολή (στη φωτογραφία με τον Desmond Tutu), απάντησε πως τουλάχιστον για ένα μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας είναι αδύνατη η εγκατάλειψη της Βίβλου ως 'Ιερού Βιβλίου' και ενώ ο διαχωρισμός σεξουαλικότητας - θρησκείας είναι κατά τον ίδιο επιβεβλημένος, τα πράγματα δεν έχουν ωριμάσει ακόμα τόσο ώστε να είναι εφικτό κάτι τέτοιο.
Μήπως τελικά η 'θρησκευτικότητα' είναι τόσο βαθιά ριζωμένη σε κάποιους ανθρώπους που απλά δε μπορούν να την απαρνηθούν; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτούμε οι υπόλοιποι; Προσοχή: Δεν αναφέρομαι στη πίστη σε μια ανώτερη δύναμη κτλ. αλλά σε μια θρησκεία που έχει πολλάκις αποδείξει πως απλά δε μας πάει.


Εδώ παρακολουθήστε αυτές τις κυρίες να συζητάνε εν έτει 2007 αν η γη είναι επίπεδη.

7 σχόλια:

Wrong Guy είπε...

Poli kapsimo oi koykles.

H Whopie omos thea!

bill g. είπε...

Έλα μωρέ, σχεδόν όλες στα πρωινάδικα μια Ελένη Μενεγάκη κρύβουν μέσα τους, ακόμα και στο Αμέρικα.

Πάντως πολύ ενδιαφέρουσα
η άποψη της ταινίας. Σίγουρα στα υπ'όψιν, thanks!

g for george είπε...

Η Γούπι είναι από τις αγαπημένες μου, δεν παίζεται.

Πάντως νομίζω ότι είναι σωστή η θεώρηση της ταινίας και ορθώς δεν έβγαλε (ή δεν απέρριψε) τον Χριστιανισμό από την εικόνα.

Θέλει πολλή συζήτηση το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

εγώ πάλι εχθές είδα την ταινία supervixens κατά το ελληνικό σούπερ τσούλες και πολύ το χάρηκα :-P

Είδωλο είπε...

Exμ, συγνωμη... Η γη δεν ειναι επιπεδη?
χαχαχαχαχαχα

Neverlandean είπε...

Η άλλη θα τη ρωτήσει το παιδί της αν η γη είναι επίπεδη και θα το πάει στη βιβλιοθήκη να σιγουρευτεί!!! Έχω πάθει σοκ αυτή τη στιγμή. Δλδ έλεος!

les_boi είπε...

ήθελα πολυ πολυ να δω την ταινια αλλά οι Νύχτες Πρεμιέρας θέλουν να έχεις κλείσει εισιτήρια ένα χρόνο πριν και να μη σου ξεφύγει ούτε μια ημερομηνία , δηλαδή έσκασα εν ολίγοις που δεν την είδα αλλα τεσπα , το βίντεο είχε πλάκα , πατρις-θρησκεια-οικογένεια foreva και μην ακούω μαλακίες για εξέλιξη και τη γη που γυρίζει ...