Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Milk

Μετά τη τεράστια εισπρακτική επιτυχία του Brokeback Mountain, θα περίμενε κανείς πως τα Χολυγουντιανά στούντιο θα ξεπερνούσαν επιτέλους τα ταμπού τους και θα βλέπαμε μεγάλες παραγωγές με ανοιχτά γκέι θεματολογία. Κάτι τέτοιο δεν έγινε άμεσα.

Η επόμενη ταινία που ίσως καταφέρει να συγκινήσει τους απανταχού ομοφυλόφιλους και όχι μόνο είναι το "Milk" που γυρίζεται αυτή τη περίοδο από το σκηνοθέτη Gus Van Sant. Πρόκειται για τη βιογραφία του πρωτοπόρου ακτιβιστή Harvey Milk, ο οποίος κατάφερε παρά το γεγονός πως ήταν ανοιχτά gay να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στο Σαν Φρανσίσκο (Καλά... ομολογουμένως είναι αρκετά gay friendly περιοχή) και με την έντονη παρουσία του να φέρει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Η δολοφονία του το 1978 από έναν υπέρ-συντηρητικό πολιτικό του αντίπαλο συγκλόνισε τη κοινότητα των ομοφυλοφίλων και είχε ως αποτέλεσμα μια πρωτοφανή συσπείρωση που εκδηλώθηκε με μια τεράστια αγρυπνία στη μνήμη του, όπου έδωσαν το παρόν χιλιάδες άνθρωποι.

Η δίκη του δολοφόνου, έμεινε στην ιστορία, καθώς χρησιμοποίηθηκε για την υπεράσπισή του και για να αποδειχθεί η ασταθής ψυχολογική του κατάσταση κατά την ώρα τέλεσης του φόνου, το επιχείρημα πως πριν τη δολοφονία κατανάλωσε τεράστιες ποσότητες junk food (δεν αστειεύομαι) και αυτό του προκάλεσε κατάθλιψη και απώλεια της κρίσης του με συνέπεια να έχει ελαττωμένη ικανότητα προς καταλογισμό. Τελικά η ποινή που του δόθηκε ήταν 7 χρόνια και 8 μήνες με αναστολή.

Η ιστορία του Harvey Milk αποτέλεσε τη βάση για ένα από τα πιο συγκλονιστικά ντοκυμανταίρ όλων των εποχών που βραβεύτηκε με Όσκαρ το 1985. Το Life And Times Of
Harvey Milk ερευνά σε βάθος την αμφιλεγόμενη αυτή προσωπικότητα και παρουσιάζει σε όλες τις εκφάνσεις της τη ταραγμένη εκείνη περίοδο. Ειλικρινά είναι ο ορισμός της MUST SEE ταινίας.


Ο ρόλος του Milk αρχικά ακούστηκε πως θα δινόταν στον Adrien Brody αλλά μετά από μάχη μύτη με μύτη κατέληξε στα έμπειρα χέρια του Sean Penn (Πάνω ο Penn ως Milk την εποχή που ο τελευταίος ξεκινούσε τη δράση του) και το ρόλο του εραστή του θα υποδυθεί ο James Franco (Κάτω, στα γυρίσματα με τον Sean Penn).

Η ταινία αναμένεται να βγει στις αίθουσες το Νοέμβρη του 2008, δηλαδή την εποχή που όλα τα στούντιο κατά παράδοση κυκλοφορούν τις ταινίες που ελπίζουν σε οσκαρική βράβευση. Αναμένεται να δούμε αν ο σκηνοθέτης Van Sant θα επιλέξει τα mainstream μονοπάτια του Good Will Hunting ή θα επιχειρήσει κάτι πιο πειραματικό στα πρότυπα του Elephant και του Last Days.

(Next time: Γκουρού)
revqueer@yahoo.com

24 σχόλια:

g for george είπε...

Πολύ ενδιαφέρον κείμενο. Δεν τα ήξερα όλα αυτά...

Όχι για να δεις τι ώρα σου αφήνω σχόλιο, είδες, ΕΙΔΕΣ;

Είδωλο είπε...

δικαιοσυνη σου λεει μετα, που ειναι ολες αυτες οι αδερφες να βασανισουν τον εκτελεστη σε κεφαλοκρεμασμα με στρινγκ?

Queerdom είπε...

Την ιστορία την είχα ακούσει, αλλά για την ταινία δεν ήξερα.

Και δεν πίστευα στα μάτια μου σ'αυτό που είπες περί τζανκ φουντ. μήπως είχε και πονοκέφαλο; τον στένευε το τζιν;

Αναμένουμε...Αν και θα προτιμούσα κάτι πιο πειραματικό, ίσως νά'χε νόημα να γίνει κάτι πιο εμπορικό. Δηλαδή σίγουρα "elephant" κι όχι "good will hunting" για αισθητικούς κι όχι μόνο λόγους. αλλά η απήχηση είναι κι αυτή ένα θέμα.

mahler76 είπε...

Να πώ τη αλήθεια αγνοούσα και την ταινία και την αληθινή ιστορία στην οποία βασίζεται...
Μέχρι το Νοέμβριο βλέπουμε...
Καλή σου μέρα.

APSOY είπε...

Θέλω να την δω!

Ανώνυμος είπε...

Ο Milk είναι πράγματι εμβληματική φιγούρα του gay κινήματος και το συμβάν της δολοφονίας του ανάλογο του Stonewall. Στο San Francisco υπάρχει πλατεία με το όνομά του, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του Castro, της gay γειτονιάς της πόλης (για να δεις ότι το αναγνωστικό σου κοινό είναι και πολυταξιδεμένο). Για την ταινία δεν είχα ακούσει κάτι. Θα είναι όντως must see...

Dr_MAD είπε...

Δεν τα λες όλα για τον κύριο. Είχε εμπλακεί και σε πολλά σκάνδαλα, λόγω προσωπικών φιλοδοξιών και έπαιζε μεγάλα παιχνίδια εκβισμών σε "κρυφούς" homos της πόλης του. Να μη βλέπουμε μονομερώς το ζήτημα. Anyways χάθηκε όντως άδικα και η δίκη ήταν μια φάρσα. Οντως must-see

cobden είπε...

Πολύ ενδιαφέρον πόστ, revqueer!Το είχα δει το ντοκυμανταιρ πέρυσι στις "Νύχτες Πρεμιέρας".Πολύ καλό...
Τον φοβάμαι λίγο τον Γκας Βαν Σαντ, να σου πω την αλήθεια.Τόσο στα πειραματικά του όσο και στα mainstream...Για να δούμε

tovenito είπε...

θα τη δω από περιέργεια

gay super hero είπε...

7 χρόνια και 8 μήνες.

Αυτό να το ακούσουν όσοι δεν θεωρούν "απαραίτητο" να προβλέπονται ειδικές ποινές για τα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο. Cobden για σένα χτυπάει η καμπάνα.


Επίσης για την ιστορία, στην κηδεία του χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η σημαία του ουράνιου τόξου ;-)

Hfaistiwnas είπε...

Τζάνκ φούντ;; Τι άλλο θα ακούσουμε! Το ότι τον στένευε το τζιν είναι καλύτερη δικαιολογία, άντε τα παπούτσια, λιγότερο δεν θα δεχόμουν. Θα προσπαθήσω να τη δώ και εγώ!

mmexer είπε...

Πολύ ενδιαφέρον σχόλιο πολύ ενδιαφέρουσα φαίνεται... :)

Ανώνυμος είπε...

Λατρευω να μισω τον Penn, ειναι χαρισματικος ηθοποιος παντως.

Cookie Basher είπε...

Μόνο και μόνο για την ομοιότητα στη μύτη, έπρεπε να είχε πάρει το ρόλο ο Brody. (πλάκα κάνω)

Must see (αν και με τις βιογραφικές δεν έχω καλές σχέσεις)-Και συνεχώς επιβεβαιώνεται ότι το 2008 θα είναι η πιο γκέι χρονιά evah

revqueer είπε...

G4George: Το εκτιμώ πολύ και το ξέρεις!

x-oyranoy: Ομολογουμένως ενδιαφέρουσα η προσεγγισή σου!

Queerdom: Προσωπικά δε θα ήθελα να δω μια υπερβολικά μελοδραματική απεικόνιση της ζωής του. Ευχομαι να μη τα σκατώσει ο Γκας!

Mahler: Μέχρι το Νοέμβρη αν βρεις ευκαιρία δες το ντοκυμανταιρ!

Apsoy: Κι εγώ!! Πολύ!!

simple-minded: Θέλω φωτογραφίες!! Αν έχεις δει και το ντοκυμανταίρ, θα του κάνεις ένα αφιερωματάκι όπως εσύ μόνο ξέρεις να κάνεις; ε;

Mad: Για να σου πω την αλήθεια, δεν έχω ακούσει τις κατηγορίες για εκβιασμό. Μήπως αναφέρεσαι στην υπόθεση του Oliver Sipple, τον ομοφυλόφιλου που έσωσε το πρόεδρο Ford από απόπειρα δολοφονίας? Αντιγράφω από wikipedia:
"The news media portrayed Sipple as a hero but would eventually report on his outing by Harvey Milk and other San-Francisco gay activists, thus disclosing his private life.[1] Though he was known to be gay by various fellow members of the gay community, Sipple had not made this public, and his sexual orientation was a secret from his family. He asked the press to keep his sexuality off the record, making it clear that neither his mother nor his employer had knowledge of his orientation; however, his request was not complied with."
Αν και η πρακτική του outing δε με βρίσκει σύμφωνο, νομίζω απέχει μακράν από το να θεωρηθεί 'μεγάλα παιχνίδια εκβιασμών σε κρυφούς homos της πόλης του.'

Cobden: Κι εγώ εκεί την είδα! Προσπαθώ να φέρω στη μνήμη μου έναν νεοφιλελεύθερο με ξυρισμένο κεφάλι!

Tovene: Να τη δεις!!

gaysuperhero: Αυτό με τη σημαία δε το γνώριζα! Πάντως και να ίσχυε ο νόμος που λες, οι ένορκοι που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δίκη (αποκλείστικαν όσοι ήταν pro-gay) μάλλον εξ αρχής ήταν αποφασισμένοι να ρίξουν στα 'μαλακά' το κατηγορούμενο.

Ηφαιστίωνας: Μη τη χάσεις! Και όπως σε όλους, προτείνω να βρεις το ντοκυμανταιρ!

mmexer: Ελπίζω να τους βγει καλή!

Poontandee: Πάντως εμφανισιακά τουλάχιστον του φέρνει αρκετά!

Cookie: Έχουμε πολλά να δούμε και φέτος!!

Sound Of Freedom είπε...

Βασικα εγώ απεχθάνομαι το σινεμά οπότε θα τη δω σε dvd αν είναι!

tsarlatann είπε...

απλά να σου πω ότι τις έχω δεί όλες τις ταινίες του gus...

όλες... ακόμα και το gerry, που λίγοι το άντεξαν... (πολύ βουνό βρε παιδάκι μου...)

Ναυτίλος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον ταινία πράγματι. Όταν βγει με το καλό θα κανονίσω να την δώ.

Υπερμίκης είπε...

Πάντως αν το τελικό αποτέλεσμα του Milk θα'ναι εφάμιλλο του Paranoid Park-2007 θα προτιμούσα να μείνω σπίτι.Έπληξα φοβερά !

Διευκρίνιση:Δεν πλήττω ποτέ με τις ταινίες του Αγγελόπουλου.

Alex A. είπε...

Ομολογώ ότι δεν ήξερα την υπόθεση, θα την περιμένουμε την ταινία πώς και πώς! Είναι που είναι λίγα τα 7 χρόνια αλλά και ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ;

Unknown είπε...

δεν γνώριζα το στόρυ..... αγαπάμε βαν σαντ, από τα πιο εμπορικά του όπως εκείνο με την νικολ κιντμαν που μου διαφεύγει ο τίτλος έως το elephant ΠΡΟΣΚΥΝΩ

revqueer είπε...

Μπέμπης: Το ίδιο είναι!

Tsarlatann: Αυτό με το Matt Damon λες? Όντως κανείς δε το είδε!!

Ναυτίλος: Να κανονίσεις μικρέ Ναυτίλε!

Υπερμίκης: Ρεεεε, εμένα μου άρεσε το συγκεκριμένο!!

Alex A.: Πολύ τραγικό, όντως.

Ethan: Λες το 'To Die For' ταινιάρα!!!

xomeritis είπε...

Το Times of Harvey Milk το είχα δει παλιά. O Δήμαρχος της Castro Street ήταν πρωτοπόρος πολιτικός, κι έχουν περάσει 30 χρόνια από τη δολοφονία του. Και μετά βαυκαλιζόμαστε ναρκισσευόμενοι για το gay village της Αθήνας - όχι ότι δε μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα όμως. Ευχαριστώ για το post.

Υπερμίκης είπε...

Ίσως δεν μπόρεσα να μπω στο πετσί του εφήβου.Μπορεί πάλι να ήμουν κακοδιάθετος την ημέρα που το είδα ή το μυαλό μου εν ώρα προβολής να ταξίδευε αλλού.Δεν θυμάμαι..Θα το ξαναδώ!