Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

... και μας έμεινε το Γκάζι.


Με αφορμή το συγκεκριμένο post του h0m0sapiens θυμήθηκα κάτι που με είχε ενοχλήσει παλαιότερα πάνω στο γνωστό θέμα 'Είναι το Γκάζι γκέτο ή όχι' και το κατά πόσο οφείλουμε ως gay να ξημεροβραδιαζόμαστε εκεί.




Φαντάζομαι όλοι έχετε ακούσει το ΛYO KAΛOBYPNA . Είναι συγγραφέας, ακτιβιστής και σίγουρα στην Ελλάδα είναι από τα λίγα άτομα που έχουν αφιερωθεί στον αγώνα της ενημέρωσης για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων (βρίσκεται πίσω από το εξαιρετικό 10%) και τη μάχη κατά της άγνοιας που μαστίζει τη χώρα μας όσον αφορά το AIDS.




Συνεργάζεται επίσης με την Athens Voice, στην οποία γράφει περίπου δύο άρθρα το μήνα, (αν και έχω καιρό να δω κάτι δικό του εκεί) τα οποία συνήθως ενημερώνουν για διάφορες εκδηλώσεις gay ενδιαφέροντος, για καινούρια gay bar/εστιατόρια που ανοίγουν στη πόλη και κατά κύριο λόγο στο Γκάζι.




Ας πάμε τώρα στο σημείο που με ενόχλησε. Γράφει στο τεύχος 132 για να δείξει πόσο έχει εξελιχθεί η ελληνική κοινωνία στο θέμα της ομοφυλοφιλίας:




'Eνστικτωδώς, ο Nίκος αφήνει το χέρι του γκόμενού του, επειδή εδώ έχει περισσότερο (στρέιτ) κόσμο. Πιανόμαστε εμείς με τον κολλητό μου και - οποία έκπληξις: ο κόσμος χέστηκε· δεν μας κοιτάζουν. Tι άλλο να κάνουμε πια για να τους δείξουμε ότι είμαστε γκέι; «Πάει, παραωρίμασε η ελληνική κοινωνία» μονολογεί ο κολλητός, και δίνουμε ένα φιλί μπας και ξυπνήσουμε τα χαλασμένα αντανακλαστικά των στρέιτ. «Tον παίρνω, κυρία, μπορείτε σας παρακαλώ να αντιδράσετε λιγάκι;» σκέφτομαι αλλά δεν φωνάζω. Φοβάμαι μη σοκάρω τον στρέιτ-λούκινγκ γκόμενο του κολλητού.'




Στη συνέχεια στο τεύχος 134:


'Για να μη μας κατηγορήσουν οι κρυφές ότι γκετοποιούμαστε, σας δηλώνω ενυπόγραφα ότι και στα στρέιτ μπαρ της Aθήνας να πάτε, όλα είναι μια χαρά, διότι ειλικρινά χέστηκαν αν είσαι γκέι, στρέιτ ή ελικόπτερο. Mε τον άντρα μου έχουμε χορέψει αγκαλιά σε στρέιτ ροκάδικο (!) κοντά στο Xίλτον, έχουμε φιληθεί στο Follie της Aλεξάνδρας και σε άλλα μπαρ, και το μόνο που συνέβη ήταν μια εύλογη αρχική περιέργεια. Mετά έπαψαν ν' ασχολούνται μαζί μας - σε βαθμό που παραλίγο ν' ανέβω στο σκαμπό και να φωνάξω: Ρε, είμαστε γκέι, κράξτε μας!'




...ως εδώ ας πούμε όλα καλά. Στο τεύχος όμως 138, θέλοντας να δείξει την οργή του που οι Έλληνες gay παραμένουν αδρανείς ως προς τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, απαντά σε κάποιον αναγνώστη που προφανώς του είπε πως η ιδέα των 'γκέι διακοπών' του θυμίζει γκέτο:


'Ποιες γκέι διακοπές και αηδίες, απαντούν στο άρθρο μου για το γκέι καλοκαίρι. Γιατί πάτε και γκετοποιείστε από μόνοι σας; Aς απαντήσει η πραγματικότητα: φίλος μου διασκεδάζει σε στρέιτ μπαρ, καθώς ούτε εκείνου του αρέσει να «γκετοποιείται». Bλέπει ωραίο αγόρι, το κοιτάζει, του χαμογελάει. Σε λίγο Ωραίο Aγόρι έρχεται και: «Έχεις πρόβλημα, φίλε; Γιατί αν έχεις πρόβλημα να βγούμε έξω!». Στιγμιότυπο δύο: άλλος γκέι φίλος μου, που ούτε εκείνου του αρέσει να «γκετοποιείται», πάει διακοπές με στρέιτ φίλους. Tα αστεία σε βάρος των πούστηδων πέφτουν βροχηδόν. «Πάμε σ' εκείνο το μπαρ, το 'χει μια πουστάρα και θα σπάσουμε πλάκα». Ως straight-looking που είναι γελάει κι αυτός, δαγκωμένα. Kι εγώ θα ξεκαρδιζόμουν. Tι πιο αστείο απ' το να γελάνε σε βάρος σου;'





Γιατί αυτή η αλλαγή κλίματος; Δηλαδή όποιος δε συμμετέχει στη λεγόμενη 'gay κουλτούρα' είναι καταδικασμένος; Γκάζι ή θάνατος; Μπορεί στη καθημερινότητά μου όντως να συναντώ συνέχεια κόσμο που μου σπάει τα νεύρα με την ομοφοβία του (Βλέπε προηγούμενο post), μπορεί όντως αν όλος ο κύκλος μου ήταν gay να ένιωθα λιγότερο φρίκουλο, αλλά σ' αυτή τη φάση της ζωής μου δε γουστάρω να ξημεροβραδιάζομαι στο Γκάζι, άσε που γενικά σιχαίνομαι οτιδήποτε cool ή in κτλ. Εκεί πάντως που τσαντίζομαι περισσότερο είναι όταν βλέπω το ρατσισμό ανάμεσα στους gay. Τι σημαίνει 'οι κρυφές'; Ποιός σου λέει ότι εσύ στη θέση μου θα ήσουν out; Και που είσαι out, γίνεσαι αυτομάτως καλύτερος; Πρέπει να μου τη μπαίνεις για να νιώθω περισσότερο σκατά από όσο ήδη νιώθω; Μη με παρεξηγείτε εγώ είμαι απολύτως υπέρ των ανθρώπων που καταφέρνουν να ζουν τη ζωή τους ανοιχτά και χωρίς τις μαλακίες και τις υποχωρήσεις που κάνουμε οι in the closet, αλλά ας μη ξεχνάμε πως όλοι από εκεί ξεκινήσαμε. Και αυτές οι ταμπέλες in, out, twink, bear, chubby κτλ. τι άλλο εξυπηρετούν πέρα από το να μας κάνουν να κατατάσσουμε ανθρώπους εύκολα σε κατηγορίες, έτσι για να μη μπαίνουμε στο κόπο να τους γνωρίσουμε καλύτερα.


Συγγνώμη που τα πήρα! Υπόσχομαι στο επόμενο post να γίνω πάλι ο ανέμελος και αγαθός (να κι άλλες ταμπέλες...) εαυτός μου!


(Next time: Hollinghurst and me)


revqueer@yahoo.com

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν νομίζω πως έχει να κάνει απαραίτητα με γκει κουλτούρα. εξάλλου οι προσωπικές επιλογές του καθενός συντελούν εν μέρει στην δημιουργία της συνολικής κουλτούρας ππου ενδεχομένως βρίσκει σύμφωνους αρκετούς ομοφυλόφιλους.
Στο Γκάζι πολύ απλά έχεις την δυνατότητα να προσεγγίσεις απενοχοποιημένα κάποιον άνθρωπο που σου αρέσει εμφανισιακά. Σε "στρειτ" μπαρ σαφώς και μπορεί να πραγματοποιηθεί μια αντίστοιχη γνωριμία αλλά ίσως το σκεφτείς λίγο παραπάνω πριν πλησιάσεις το αντικείμενο του πόθου σου.........

Σαφώς υπάρχει και κόσμος που απέχει συνειδητά από όλο αυτό. Για μένα τίποτα δεν θεωρείται κατακριτέο. Έχω όρεξη να βγω για χαβαλέ με την παρέα μου στο σοντάντ ακόμα κι αν στο μαγαζί ευδοκιμούν οι ξυνισμένοι μπλαζέ τύποι που λιώνουν για τον απέναντι αλλά δεν το παραδέχονται ούτε με κινεζικά βασανιστήρια? θα το κάνω
θέλω να μείνω σπίτι να χαζέψω dvd με τους φίλους μου? επίσης θα το κάνω. Παντού μπορούμε να περάσουμε καλά. Η γκετοποίηση έρχεται από μέσα μας, όχι απο τους υπολοίπους

Ανώνυμος είπε...

καλέ τι σεντόνι μου βγήκε? α να χαθείς σκασμένο εσύ φταίς! :-P

Keen On Boys είπε...

Κοίτα κι εγώ ήμουν λιγάκι προκατελλημένος όσον αφορά το "γκέτο" στο Γκάζι, αλλα επειδή είμαι και απο τη φύση μου περίεργος πήγα όταν με προσκάλεσαν κάτι φίλοι (γιατι μόνος μου σιγά μη πήγαινα)
Ε δεν ήταν και τίποτα τραγικό, ξαναβγήκα γκάζι... δεν είμαι και θαμώνας, αλλα δε με απασχολεί και πολύ το πού θα πάω...
Σημασία πάνω απ'ολα έχει η παρέα και η συνολική διάθεση

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Σηκώνει πολύ κουβέντα το ποστ που ανέβασες. Ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι είμαστε γκει και νομίζουμε ότι πιάσαμε τον πάπα από τα αρχίδια (συγγνώμη έξαλλος)
Θυμάμαι την σοφή κουβέντα φίλου το 1981, όταν έκανα τα πρώτα δειλά βήματα στον χώρο. Αισθανόμουν τουλάχιστον επαναστάτης. Ότι εγώ και κανένας άλλος. Το συζήταγα λοιπόν με αυτόν τον φίλο και μου είπε το εξής : Αγόρι μου οι γκει υπήρχαν πολύ πριν από σένα, αλλά και πολύ μετά από σένα. Το θέμα είναι να είσαι εσύ καλά με αυτό που είσαι.

APSOY είπε...

Συμφωνώ με τον Ethan απόλυτα. Η γκετοποίηση έρχεται από μέσα μας...

Όσον αφορά το ρατσισμό των γκέι ως προς τους "κρυφούς" (χάλια οι ταμπέλες - ήμαρτον!) νομίζω ότι είναι μειονότητα.
Τουλάχιστον αυτό εισέπρεξα εγώ - που μόλις πριν λίγο ξεπρόβαλλα!
:)

xipasmenos είπε...

Παντου υπάρχουν κατηγορίες και τα ανάλογα στεκια, δεν είναι η gay κοινωνια η πρωτη που δημιουργεί γκέτο. Υπάρχουν οι ροκαδες οι deathades οι τρεντυ οι εμο οι κυριλε οι οι οι ένα σωρό και ο καθένας έχει το στέκι του.
Εγω πάω όπου παίζει καλή μουσική και όπου περνάω καλά.

Ρεμπεσκές είπε...

'και το κατά πόσο οφείλουμε ως gay να ξημεροβραδιαζόμαστε εκεί.'

Αυτη ειναι και η βασικη μου απορια...

*Σφιγγει χερι Revqueer...Ευγε νεε μου.Τηρησες το fair play.Μα εισαι μαλαμα*

sikia είπε...

Αχ τι γίνεται στη λατρεμένη πατρίδα όσο εγώ είμαι στην παγωμένη ξενιτιά... Όταν έρθω, να πάμε και στα γκέτο και στα μη γκέτο, να κάνω ένα ρεπορτάζ...

Υ.Γ. επίσης ανυπομονώ για το ποστ σου για τον Hollinghurst, μια και πέρσι σε ένα book club που συμμετείχα. όταν διαβάσαμε το Line of Beauty, κόντεψαν να πλακωθούν οι συμμετέχοντες....

Είδωλο είπε...

Φυσικα και η γκετοποιηση ερχεται απο εμας και το κατα ποσο επιθυμουμε αυτη την κατασταση η οχι, ετυχε το γκαζι να μπορει να το φιλοξενησει αυτο και να παρατηρηθει και να σχολιαστει ως γκετο επειδη απλως υπαρχουνε καποιες φατσες που ειναι θαμωνες?
Γιατι γκετο δεν ειναι αυτο, στο γκετο δεν πας και ερχεσαι οπως και οταν επιθυμεις το γκετο ειναι μια οικογενεια (ισως με παρανοημενη εννοια) αλλα εχει την συνοχη και την δυνατοτητα να σε στηριζει να σε υπερασπιστει και να βαλει το χερι του στη φωτια για σενα, γκετο ητανε η ομαδες που δημιουργουσανε οι μειοψηφιες επειδη ειχανε ομοια πιστευω και πιστευαν στην επιβολη, την αλλαγη, την εδραιωση τους κ.ο.κ. αναλογως την περισταστη (αλλιως να μιλαμε για Εβραιους, αλλιως για μαυρους κτλ) ποια αδερφη θα προνταξει τα στηθη της για το γαμωτο της αλλης?
Κανεις, οποτε μην μπερδευεστε και μην χρησιμοποιειτε λαθος λεξεις...
Σε καθε εκβαση της καθημερινοτητας υπαρχει μια ομαδοποιηση ειτε ειναι προσκαιρη ειναι ειναι μονιμη ειτε ειναι εξ'αναγκης και για αλλους 1002 λογους.
Δεν σας φταιει το γκαζι σε αυτο, η ποιοτητα του κοσμου ειναι ενα αλλο κεφαλαιο αλλα και παλι δεν φταιει το γκαζι η ο καθε μαγαζοτορας που στοχευει σε Gay Κοινο.
Η αναγκη του να πας εκει ειναι η απενεχοποιηση οπως λεει ο ethan, ναι κουραστηκα και μιλαω προσωπικα, κουραστηκα οταν δεν μπορεσα να ζησω εφηβεια γιατι αν κοιταζα θα με κραζανε, θα καναμε καυγα μπορει να ερχομασταν και στα χερια, θελω επιτελους να νιωσω πως αυτο που συμβαινει και η οποιαδηποτε χημεια εστω κι αν αυτη λεγεται μια ελευθερη προστυχη ματια θα συμβει χωρις φοβο η αγχος, επιτελους μαθαμε να προσπερναμε και να αντιδραμε στο "κραξιμο" και στους κακοχρονους που τολμουν να κρινουν απο την στιγμη που ειναι ιδιοι ή ακομα και χειροτεροι, αλλα αυτο ειναι μια τοσο ψυχοφθορα διαδικασια και καποιοι ανθρωποι απλως δεν θελουν να την ακολουθησουν.
Γιατι του βλεπετε ως γκετοποιημενους κι οχι σαν παραμεθωριους φιλειρηνικους?
Οκ μπορει να ειναι κραγμενες αλλα ειναι και παλι οντοτητες ειναι ψυχες, ειναι τα παιδια μιας μανας και ενος πατερα, γιατι βιαζεστε να κρινετε? Ο τροπος αντιδρασης του καθενος μπορει να ποικιλει... οι αμυνες οι ανασφαλειες του, δεν χρειαζεται να τις εκλογικευσετε η να τις καταλαβετε απλα κατανοηστε τις κι ας μην τις ασπαστειτε ποτε.

part 2
Γιατι να γελασω με τους str8 φιλους μου για την τρελλη πουσταρα?
Αμα ειναι φιλοι μου θα ξερουν για μενα και θα το σεβαστουν, αν ο κοσμος που επιλεγεις να τον εχεις γυρω σου οχι σαν γνωστους ή απλα "παρεα" αλλα σαν φιλους ΦΙΛΟΥΣ θα πρεπει να ξερουν οτι ο Ταδε που καθεται απεναντι τους ειναι ΑΥΤΟΣ! ναι ειναι gay και δεν μεγαλωσε οπως εσυ, δεν ειχε εφηβεια, δεν ειχε φλερτ δεν μπορουσε να μιλησει να εκδηλωθει να κανει, ζουσε υπο τον φοβο, την στεναχωρια και εχει καταπιεσμενα αισθηματα και αυτα τον κανανε αυτο που ειναι σημερα οποτε ναι, δεν ειναι για να γελας εσυ καριολη...
Η ο καθε καριολης

(oχι εσυ RevQueer) :)

revqueer είπε...

ethan: Συμφωνώ απολύτως μαζίσου και το έθεσες πολύ ωραία, τίποτα δε θεωρείται κατακριτέο.

Keen: 'Οντως η καλή παρέα είναι το σημαντικότερο κριτήριο για να περνά κανείς καλά!

Pavlos: Το 1981 δεν ήσουν απλά επαναστάτης! Ήσουν Ο φιντέλ και ο Τσε μαζί! Εδώ έχει πάει 2007 κι ακόμα να κάνω κάποια κίνηση!

Apsoy: Πραγματικά εύχομαι να είναι μειονότητα!

xipaki: Κι εγώ το ίδιο!

H0m0: Είμαι μάλαμα. Είμαι.

Sikia: Book Club? Της Oprah?

x-oyranoy: Ok, δεν έχω πρόβλημα με το Γκάζι αυτό καθ' αυτό, αλλά με την ακραία νοοτροπία που φαίνεται καθαρά στο τρίτο απόσπασμα που παραθέτω, η οποία απαιτεί τη συναναστοφή των gay μόνο με άλλους gay, λες και δεν ανήκουμε στον υπόλοιπο κόσμο. Πολύ σωστό αυτό που λες για το γκέτο, αλλά μη ξεχνάς πως πέρα από μια άτυπη οικογένεια που σε δέχεται όπως είσαι, είναι και ένας πολύ βολικός τρόπος να μένουμε χωριστά από τους str8 για να μη τους χαλάμε την αισθητική.

Είδωλο είπε...

Κι αυτοι επισης την δικη μας, φυσικα και ειναι ο τροπος για να ειμαστε χωριστα. Αν δεν το εχεις καταλαβει τοσα χρονια αυτο γι'αυτο αρχισε να λειτουργει το συστημα μετα τα 90's που ειχαμε την ευτυχια να ξεπεταχτουμε εμεις απο το αυγο μας, ρωτα τους λιγο μεγαλυτερους που ζησανε στις προηγουμενες δεκαετιες και ποσο δυσκολα ητανε τα πραγματα.
Τιποτα δεν εχει αλλαξει απλως εχει υιοθετηθει κατα κορον η αισθητικη μας και επιλεγουμε και μενουμε αφανεις ή στα "γκετο" ή κινουμαστε σε τεχνολογικα τεχνασματα
Γι αυτο λεμε οτι τωρα πια τα πραγματα ειναι πιο ευκολα, ομως ειναι λαθος, ειναι μεγαλυτερη η αδιαφορια μεταξυ των ανθρωπων κι εμεις παραμενουμε χωμενοι σε στενα οδους και περιοχες σαν τα ποντικια... ολοι ξερουν οτι υπαρχουν αλλα κανεις δεν τα θελει σπιτι του, κι απο την στιγμη που δεν ειναι σπιτι του ας ειναι οπου θελει...

Good As You είπε...

γιατί χρησιμοποιούμε τον όρο γκέτο?
"Το γκέτο (ghetto) είναι μια περιοχή όπου άνθρωποι συγκεκριμένης εθνικότητας ή θρησκείας ζουν ομαδικά, εθελοντικά ή υποχρεωτικά, σε ήπια ή έντονη απομόνωση.

ΤΟ Γκάζι δεν απαγορεύει σε κανένα γκέι να βγεί πέρα από τα σύνορά του και επιτρέπει σε οποιοδήποτε να το επισκεφτεί......

Πιστεύω είναι θέμα επιλογών. Θέλεις να φλερτάρεις ελεύθερα βλέποντας παντού όμορφα αγόρια? Έρχεσαι στο Γκάζι. Θέλεις να νιώθεις ελεύθερος παντού? πήγαινε κάπου αλλού άσχετα και κάνε αυτό που γουστάρεις... Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το "ρατσισμό" έναντι σε αυτή την περιοχή... που ναι... μας "έβγαλε" από συρτάρι τα τελευταία 10 χρόνια....

Είμαστε άνθρωποι με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό (εννοώ τη σεξουαλικότητα). Θέλουμε να νιώθουμε ενωμένοι, να νιώθουμε ότι έχουμε κάτι κοινό. Θέλουμε να βλεπόμαστε, να υπάρχουμε, να ζούμε μαζί καταστάσεις και το Γκάζι αυτό ακριβώς μας προσφέρει. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, απλώς αναγνωρίζω και επικροτώ την ανάγκη του γκέι από τη Κηφισιά που κατεβαίνει στο Γκάζι για να βρεθεί με τον άλλο Γκέι από την Παλλήνη στο Γκάζι.
------------
δυστυχώς ή ευτυχως - για άλλους- το παλιό καλό Γκάζι τελείωσε..... Το Γκάζι είναι το νέο Ψυρρή και όλο και περισσότεροι στρέιτ -ας μου επιτραπεί η φράση, λολ- κάνουν εισβολή......

Equilibrium είπε...

Ενδιαφέρουσα συζήτηση δημιουργήθηκε ρεβάκο κι έχω αφήσει την γνώμη μου με σχόλιό μου στο ποστ του homosapiens. Δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τότε. Φλκ!

Neverlandean είπε...

Κοίτα προβλήματα που έχουν οι Αθηναίοι! xD

Είδωλο είπε...

Good as you
συμφωνω!

g for george είπε...

Δεν είμαι υπέρ των γκέτο, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την λέξη.

Παρόλα αυτά στο Γκάζι αισθάνομαι πιο άνετα, σαν να έχω μιαν αίσθηση ελευθερίας που δεν έχω στο υπόλοιπο της χώρας.

Βέβαια, μην κοροϊδευόμαστε, αυτή η ελευθερία είναι καθαρά γεωγραφική.

revqueer είπε...

Good as you: I agree with u 2! Ατάκες όπως αυτές στο τρίτο κείμενο του post είναι που χαλάνε τη δουλειά.

Equilibrium: Διάβασα το σχόλιό σου και μου αρέσει πολύ η στάση του 'ειρήνη υμίν'.! God bless you!!

Never: Ας τα, εδώ είμαστε πολύ γκρινιάριδες!

x-oyranoy: Όπως θα δεις και πιο πάνω, κι εγώ συμφωνώ!

g for george: Όπως πάντα με λίγα λόγια καταφέρνεις να μας αποστομώσεις όλους!

sikia είπε...

εγώ πάλι στη κοσμάρα μου, απαντώ στην ερώτηση σου για το book club καλέ μου revqueerouli, όχι καλέ της Oprah, δε νομίζω να διάλεγε τέτοιο βιβλίο, είμαι μέλος σε ένα μπουκ κλαμπ στην περιοχή που μένω, μου έδωσες ιδέα να τα γράψω αναλυτικά σε ποστ

Ρεμπεσκές είπε...

Διευκρινηση...
Οποιος ειναι θαμωνας-παταει-εχει εστω περασει απο Γκαζι δεν ειναι ουτε κραγμενη ουτε τελειωμενη ουτε κατα διανοια χειροτερος απο εμας.Οι επιλογες καποιου ποτε μα ποτε δεν με κανουν να τον χαρακτηρισω.Μου την σπανε οι ταμπελες οσο τιποτα.ΚΑΙ το κυριοτερο.Ολοι μας ειμαστε ισοι μεταξυ ισων.Οσο αδερφαρα πχ μπορει να πει καποιος το θαμωνα του Γκαζι αλλο τοσο αδερφαρα δεχομαι να πουν εμενα που δε το πολυπαω το μερος.Και ας ειναι ταμπελα *μπλιαξ* το αδερφαρα...