Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

...




Αλλά επειδή δεν είναι όλα τα νέα τόσο δυσάρεστα, αναδημοσιεύω από το in.gr την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο κατέφυγε το Mega για την υπόθεση με το "φιλί" του Παπακαλιάτη. Η απόφαση έχει εκδοθεί πάνω από ένα χρόνο τώρα και είναι κρίμα που δεν ασχολήθηκαν μαζί της τα μέσα στον ίδιο βαθμό που ασχολήθηκαν με τις "επιζήμιες" συνέπειες του φιλιού για την ελληνική κοινωνία.

"Το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε το πρόστιμο των 100.000 ευρώ που είχε επιβάλλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, για το γνωστό φιλί μεταξύ ανδρών σε επεισόδιο της εκπομπής «Κλείσε τα μάτια», του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, το 2003. Σύμφωνα με το ΕΣΡ, στην εκπομπή είχαν παρουσιαστεί «δύο νεαροί ομοφυλόφιλοι, μεταξύ των οποίων υπάρχει ερωτική ατμόσφαιρα που εκφράζεται επί οθόνης με ένα φιλί στο στόμα που ανταλλάσσουν οι δύο άνδρες». Το Συμβούλιο είχε επιβάλλει τότε πρόστιμο για παράβαση της δεοντολογίας που διέπει τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση του ΕΣΡ δεν έχει νόμιμη αιτιολογία και ότι η παρουσίαση σκηνής, στην οποία εκφράζεται απλώς η ομοφυλόφιλη ερωτική επιθυμία, με ένα φιλί και χωρίς να υπάρχουν σκηνές πορνογραφικού περιεχομένου ή βωμολοχίες, δεν μπορεί «σε καμία περίπτωση» να θεωρηθεί ότι προσδίδει την απαγορευμένη από το Σύνταγμα «χαμηλή και υποβαθμισμένη ποιοτική στάθμη» των τηλεοπτικών εκπομπών.


Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ακόμα ότι από τις Συνταγματικές επιταγές για το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου και της προστασίας της προσωπικής επιλογής, πρέπει οι ερωτικές αυτές επιλογές να γίνονται «απολύτως σεβαστές», ως εκδήλωση ελεύθερης επιλογής, και οι οποίες μπορούν να εκφράζονται στα έργα τέχνης, όπως γίνεται με τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού.

Το ΣτΕ έκρινε επίσης ότι η σκηνή με το φιλί δεν παραβιάζει ούτε τις Συνταγματικές επιταγές για την προστασία της νεολαίας, καθώς μεταδόθηκε στις 11.45 το βράδυ, δηλαδή στη «ζώνη» των προγραμμάτων που δεν είναι κατάλληλα για ανήλικους κάτω των 15 ετών.
Αφού ακύρωσε το πρόστιμο, το Συμβούλιο της Επικρατείας διαβίβασε την υπόθεση στο ΕΣΡ για να επιβάλλει κυρώσεις για τα υπόλοιπα επίμεμπτα σημεία της εκπομπής. Σύμφωνα με το ΕΣΡ, οι νεαροί πρωταγωνιστές χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής εκφράσεις με σεξουαλικές βρισιές που θεωρούνται βωμολοχίες."

4 σχόλια:

Strahd είπε...

Πολύ καλά νέα indeed. Αυτό το ΕΣΡ έχει ξεφύγει. Πολύ συντηρητικούρα βρε παιδί μου... Έλεος.

g for george είπε...

Α, για μισό, χθες που κοίταξα δεν ήταν ανοικτά τα σχόλια για αυτό το ποστ.

Μπράβο για το κείμενο, έπρεπε να δημοσιευθεί και θα το κάνω κι εγώ γνωστό το νέο, σε φίλους μου.

Όπως πάντα πρωτοπορείς :-)

Looser είπε...

Ναι
παρατησαν τον παπακαλιατη κ ειπαν να πιασουν τους bloggers!
τρεμε revqueer...
:P

Ανώνυμος είπε...

Ἡ εἴδησι εἶναι λίγο παλιούτσικη, ἀλλὰ πάρα πολὺ σημαντική, γιατὶ δείχνει ὅτι τὸ Συμβούλιο τῆς Ἐπικρατείας δὲν εἶναι ὅσο συντηρητικὸ νομίζουμε. Πρᾶγμα ποὺ σημαίνει πάρα πολλὰ γιὰ κάποιες φῆμες ποὺ κυκλοφοροῦν τελευταίως.